Aedes aegypti

Sposób na dengę? Roprzestrzenianie komarów zarażonych bakteriami Wolbachia

31 maja 2017, 11:09

Komary Aedes aegypti zarażone bakteriami z rodzaju Wolbachia w znacznie mniejszym stopniu przenoszą wirusy wywołujące dengę (DENV).



Te, co plują i rozsiewają

25 maja 2017, 11:51

Kozy żerujące w południowo-zachodnim Maroku na drzewach arganowych (Argania spinosa) pomagają w ich rozsiewaniu, wypluwając nasiona.


Kwasy omega-3 w niskich stężeniach w 30 min neutralizują groźne bakterie

22 maja 2017, 15:25

Kwasy tłuszczowe omega-3 są neutralizują wywołujące listeriozę bakterie Listeria monocytogenes.


Mikrobiom wpływa na przebieg chorób wywołanych genetycznie

22 maja 2017, 11:12

Badania na myszach i ludziach pokazują, że mikrobiom jelit może wpływać na budowę naczyń krwionośnych w mózgu i odpowiadać za występowanie malformacji prowadzących do udaru bądź padaczki.


Ocieplenie klimatu wpływa na mikrobiom i przeżywalność jaszczurek

9 maja 2017, 05:21

Globalne ocieplenie zmniejsza różnorodność bakterii żyjących w jelitach gadów.


Nowy, niebezpieczny, gen lekooporności u bakterii krów

27 kwietnia 2017, 12:56

Naukowcy z Uniwersytetu w Bernie wykryli u bakterii krów mlecznych nowy gen lekooporności. Odpowiada on za oporność na beta-laktamy, w tym na ostatnią generację cefalosporyn wykorzystywanych przeciw metycylinoopornemu gronkowcowi złocistemu (MRSA, od ang. methicillin-resistant Staphylococcus aureus). Transfer tego genu do MRSA, co jest, wg Szwajcarów, prawdopodobne, wytrąciłby nam z ręki jedno z ostatnich narzędzi do walki z wielolekoopornymi patogenami.


Parkinson rozwija się w jelitach i dociera do mózgu za pośrednictwem nerwu błędnego?

27 kwietnia 2017, 10:01

Choroba Parkinsona może się zaczynać w jelicie i rozprzestrzeniać do mózgu za pośrednictwem nerwu błędnego.


Gąsienice barciaka większego także trawią polietylen

25 kwietnia 2017, 11:53

Gąsienice barciaka większego (Galleria mellonella) trawią polietylen. Jak więc widać, lista organizmów zdolnych do rozkładania tego polimeru się wydłuża, bo nieco ponad 2 lata temu chińsko-amerykański zespół ustalił, że jest on degradowany przez bakterie z przewodu pokarmowego larw omacnicy spichrzanki (Plodia interpunctella), czyli mola spożywczego.


Prądem przyrządzone

19 kwietnia 2017, 05:16

Poszukując skutecznych metod utrwalania żywności, naukowcy zwracają się ku pulsacyjnemu polu elektrycznemu i ultradźwiękom. Zastosowanie odpowiednich parametrów pozwala zabić bakterie, a jednocześnie wydajniej tłoczyć soki z wyższą zawartością prozdrowotnych polifenoli czy uzyskiwać frytki chłonące mniej tłuszczu.


Bakterie do zdalnego wykrywania min lądowych

12 kwietnia 2017, 10:34

Na Uniwersytecie Hebrajskim w Jerozolimie stworzono emitujące fluorescencyjny sygnał bakterie, dzięki którym za pomocą lasera można zdalnie wykrywać miny i niewybuchy.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy